Battlefield 3 beta – dojmy a HW nároky | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Battlefield 3 beta – dojmy a HW nároky

28 Zář 2011

Od včerejšího dne mají předplatitelé a další vybraní hráči možnost testovat betu chystané válečné akce Battlefield 3. Pojďme se v rychlosti podívat na to jaká je a na to, jak to vypadá s HW nároky předtím, než si zítra budete moci betu otestovat sami.

Kdo čekal, že Battlelog bude součást pro přístup ke statistikám atp. má pravdu, ovšem je na něm několik zarážejícím věcí. Pro využití všech funkcí vyžaduje instalaci rozšíření do vašeho prohlížeče (Chrome, IE, Firefox) jenže co je ještě horší, že se jedná o jedinou možnost jak BF3 spustit.

Battlelog

Když toto překousnete a dostanete se do hry, garantuji vám, že vás uchvátí a nebude ji chtít opustit. Na to, že beta neobsahuje finální grafiku a nejvyšší možné nastavení vypadá víc než jen dobře a zaostalou konkurenci drtí na celé čáře. Pochvalu si zaslouží určitě promakané pohyby a skoky přes překážky ala Mirror’s Edge (nemělo by už konečně vyjít pokračování právě na Frosbite 2.0 enginu?), jen opět nepochopitelně chybí možnost výklonu. Vylepšená destrukce okolí, kdy se snadno stane, že výklenek ve kterém jste se schovávali, již vzápětí není. Pozoruhodné je, že BF3 stále zvládá kácení stromů, přičemž druhý díl Crysis 2 to zapomněl.

Nejluxusnější věcí jsou dynamické realistické zvuky zbraní, což je dosud něco nevídaného a neslýchaného. V uzavřeném prostoru metra vydá AK-47 jiný zvuk než na otevřené ulici. Vzhledem k neustálé střelbě ať již hráčů v bitevním poli nebo kulis v okolí je nutné naposlouchat zvuky střelby a podle toho vydedukovat, zda je střelba blízko vás nebo vám může být rádoby momentálně ukradená.

Přívětivé HW nároky

Hra automaticky detekuje váš hardware a nastaví vhodnou úroveň grafiky. Moji sestavu stále pohání AMD Phenom II X4 925 za asistence 4GB RAM a grafiku zajišťuje ATI HD 5770 a Battlefield 3 beta na ní běhá plynule, bez nějakých průměrných 40 fps výkyvů na vysoké nastavení. Náročnosti na hardware bych se rozhodně nebál, jelikož opět se jedná o krásně optimalizovanou hru. Případně si stačí drobně pohrát s nastavením a hravě dosáhnete uspokojivých výsledků bez velkých ztrát na kvalitě obrazu. Schválně jsem testoval s původními ovladači 11.8 a nejnovějšími 11.10 preview speciálně vyladěnými pro BF3 a nezpozoroval jsem téměř žádné rozdíly ve výkonu. V otázce celkově nastavení hry mi stále vrtá jedna věc, proč je možné konfigurovat možnosti hry (ať již ovládání nebo grafiky) pouze ve chvíli, kdy jste živý hráč v bitevním poli.

Battlefield 3 - nastavení

Beta má bugy, o tom žádná. Ať již po stránce grafické (vypadávající textury, průsvitné modely atp.), ale ani samotný Battlelog není bez chyby, často se stává, že vás vyhodí ze hry a zmiňovat fakt, že pro přepojení do jiné místnosti je nutné hru ukončit, je už zbytečné. Po chvíli hraní je trochu okoukaný a trapný pád na pravou stranu při smrti. Každopádně od toho je to beta a komunita bude reportovat, takže se ve výsledku dočkáme vypilované hry, podobně jako tomu bylo u BFBC2. Už jenom během těchto dvou dnů jsem zaznamenal několik změn, např. nižších zásob munice a již během zítřka při spuštění oficiální bety by měla vyjít další aktualizace. Na druhou stranu musím pochválit stabilitu hry, za celou dobu mi ani jednou nespadla, s čímž naopak mívají často problémy jiné hry ve finální podobě.

Battlefield 3 - bug, zřejmě pohled na celkovou mapu

Od zítřka tedy bude beta dostupná pro všechny platformy (PC, PlayStation 3XBOX 360). Prozatím doporučuji nainstalovat Origin a kontrolovat oficiální web. Očekávat můžete také dojmy z PS3 verze, u které jsem zvědav na grafickou stránku.

Battlefield 3 - smrt, ale pokaždé spadne postava vpravo

Související články

Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!