Recenze: Assassin’s Creed: Revelations - konec jedné epochy dějin | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Recenze: Assassin’s Creed: Revelations – konec jedné epochy dějin

2 Bře 2012

Assassin’s Creed: RevelationsV závěru loňského roku se po konzolistech dočkali také PC hráči a na pultech obchodů se objevil Assassin’s Creed: Revelations. Ten by měl ukončit putování Ezia de Auditore a odpovědět nám na důležité otázky, které nás tíží od prvního dílu. Jak se finále této renesanční série povedlo?

Assassin’s Creed: Revelations neboli Odhalení by se dalo shrnout jako setkání důchodců a tím bych to mohl ukončit, jelikož je to výstižné víc než dost. Ovšem teď si pod tím každý představil trochu něco jiného, takže to budu muset uvést na pravou míru.

Od dob Bratrstva, kde byl Ezio mladý muž, uplynuly desítky. Jak bych to jen šalamounsky řekl, Ezio je nyní v „nejlepších letech“. Ovšem vůbec to neznamená, že by navzdory vráskám a plnovousu ztratil něco ze svého šarmu nebo dokonce assasinských dovedností, prostě je stále ve formě a ve svém putování se tentokráte a naposledy vydá do tehdejší Konstantinopole, dnešního Istanbulu.

Rozhodně tu nechci spoilerovat, proto dále jen dodám, že se znovu setkáte s Altaitem z prvního dílu a podíváte se do Masyafu. Celé se to trochu komplikuje, hrajete za Altaira, který je v mysli Ezia a ten je v mysli Desmonda 🙂 Desmond zůstal po těch těžkých letech uvězněn v Animu a musíte mu pomoci najít v jeho mysli synchronizační uzel, aby se mu všechny zážitky nepomátly a neskočil jako slintající osoba v pečovatelském domě.

Novinky

Jak již to v této povedené sérii Ubisoftu chodí, každý díl přináší novinky a opravuje chyby z minula. Odhalení kráčí ve stejných stopách, ale tentokrát ne všechny novinky jsou ku prospěchu věci. Eizo se naučil novým pohybům a souboje působí opět o chlup lépe. Nad střechami domů jsou nataženy dráty, po nichž se můžete pomocí svého háku (také jedna z novinek, která umožňuje rychlejší šplhání a překonávání větších vzdáleností) rychle přemisťovat.

Největší zbytečností jsou podle mě bomby. Ty si můžete vytvářet z nasbíraných surovin a dělí se na několik skupin. Lze je využít pro odvedení pozornosti, omráčení nebo k usmrcení. Reálné využití je mizivé, jelikož jejich tvorba zabírá hrozně času a existují rychlejší i méně nápadnější způsoby jak oblafnout nebo zlikvidovat stráže. Celkově jsem je využil dvakrát, pokaždé kdy to hra přímo žádala.

Revelations se stal opět o notný kus akčnější a bohužel víc než by bylo zdrávo. Konstantinopol sice není největší, v dřívějších dílech jsme se setkali s větší herní plochou, ale i přesto jeho prostředí působí nevyužité. Zároveň klesla úroveň obtížnosti, kdy souboje jdou vyhrát s „prstem v nose“. Podruhé v historii celé série bych uvítal možnost nastavení obtížnosti. Poprvé tomu bylo v prvním díle, kde byla obtížnost nastavená hodně vysoko. Druhý díl i Bratrstvo měli obtížnost vyváženou, ale Odhalení je koncipované tak, že jej zvládnou hrát i malé děti.

Ve srovnání s Bratrstvem je hrací doba zhruba poloviční, což je velká škoda. Nestihnete ani obnovit všechny obchody natož do doupat přiřadit rekrutované assasiny a již jsou před vámi závěrečné titulky.

Grafické zpracování se již v podstatě nemělo kam posunout, jelikož již Bratrstvo využívalo možností letitého enginu téměř na maximum. Rozhodně to neznamená, že by ACR vypadal špatně. Léta si již drží nastavenou laťku a nemusíte tak řešit hardwarové nároky. Pochválit opět musím perfektní českou lokalizace v podání Playmana.

Resumé

Pro fanoušky série jednoznačně povinnost a zakončení dvou životních příběhů, proto neváhejte a kupujete pro PC, XBOX 360 nebo PlayStation 3. Odhalení je co do srovnání hrací doby s předchozími díly výrazně kratší, což je škoda a ve srovnání s předchozími díly je to trochu zklamání. Na druhou stranu od samotného začátku začnete zjišťovat jak, že to vlastně s Altairem a Eziem bylo. Samozřejmě, že zůstaly některé otázky nezodpovězené, na kterém nám snad tvůrci odpoví v dalším díle, ale ten již bude v jiné době, na jiném kontinentě a s jinými hlavními postavami.

Znovu připomínám, že pokud jste s touto sérií zatím neměli tu čest, a nyní po Odhalení to platí ještě více, dejte si ji od prvního dílu nanejvýš od dvojky.

Assassin’s Creed: Revelations – 8/10
Souhrnné hodnocení
Hodnoceno dne
Produkt
Assassin’s Creed: Revelations
Hodnocení
41star1star1star1stargray
Název aplikace
Assassin’s Creed: Revelations
Název aplikace
Windows
Software Category
Hry
Martin Buchta | Kategorie: PC Počítačové hry Recenze

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!