Alice Madness Returns – Alenka po sté a přece jinak | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Alice Madness Returns – Alenka po sté a přece jinak

5 Srp 2011

Kdo by si byl býval pomyslel, že z klasické pohádky jakou je Alenka v říši divů se dají vyždímat ještě nějaké dolary. Minulý rok to ukázal Tim Burton ve skvělém remaku v hlavní roli s Johnny Deppem. Zapomeňte na mírumilovnou holčičku, tak jak ji znáte, po 11 letech se vrací krvežíznivější a duševně nevyrovnanější Alenka od American McGee’s.

Hned na úvod si ujasněme jednu zásadní věc. Alice Madness Returns rozhodně není pohádková hopsačka pro děti, nýbrž akční řežba se spoustou krve pro dospělé. Ostatně od ratingové agentury ESRB získala hodnocení M neboli 17+.

Když pomineme frustrující intro, tak prvních pár minut působí nevinně, jelikož Alenka působí jako chatrná dívka s ustaraným kukučem. Jenže, to se změní ve chvíli, kdy získá kuchyňský nůž a zabije první příšeru. Souboje jsou jednou z věcí, které si budete užívat. Zpočátku kvůli pohybům a efektům a později s těžšími nepřáteli také z důvodu, že zavaříte svůj mozek. AMR není totiž tupá mlátička, téměř každý protivník vyžaduje jiný styl útoku a ve chvíli kdy jich na vás bude více, už na řadu přijde taktizování. Například, na některé nůž neplatí a účinný je jen kulomet z pepřenky. Pokud Alence dochází život, je možné aktivovat „hysterický“ režim, kdy získá neuvěřitelnou sílu a celé to dokresluje přepnutí do černo-bílo-červeného zobrazení. Ani Alenka nezůstala nedotčena RPG žánrem a tak sbíráte zuby, které následně proměňujete za vylepšení zbraní.

Bohužel AMR je postavena na Unreal Enginu, takže trpí poměrných značným množstvím bugů podobně jako další UE hry. Od prostých grafických chybek, přes ne úplně povedený port kamery z konzolí až po nefunkční ovládání, na které jsem také dojel. V jednom souboji jsem totiž nebyl schopen použít deštník, který jsem právě získal. Informace z tutoriálu, kdy jsem měl zmáčknout klávesu E, jsou jaksi k ničemu, jelikož hra na stisk klávesy nereaguje ani po přebindování. O co je to horší, že je to poměrně častý jev, ovšem dosud žádný patch. Místo pro oko cool efektů v podobě PhysX bych ocenil odstranění bugů.

Alice Madness Returns je klasická hopsačka z pohledu třetí osoby ze staré školy. Neotřelý příběh, podmanivé souboje, skvělý soundtrack a svým způsobem ujeté, ale zároveň originální grafické zpracování zastíní chybky ve hře. Navíc při koupi Alenky – PC, PlayStation 3, XBOX 360 – získáte také původní American McGee’s Alice. Alenku si můžete stáhnout také do svého iPhonu nebo iPadu a to úplně zdarma.

Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!