Test: A-data S102 PRO levná, ale rychlá USB 3.0 flashka | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Test: A-data S102 PRO levná, ale rychlá USB 3.0 flashka

21 Bře 2012

Do rukou se mi dostal jeden z levnějších flash disků. Byla by škoda, abych jej v rychlosti neproklepnul a nepodělil se s vámi o výsledky. Ve specifikacích A-data S102 PRO se dočtete, že rychlost čtení by měla dosáhnout 80MB/s a zápisu 12MB/s skrz moderní rozhraní USB 3.0. Jak obstála tato levná flashka v testech a jaké jsou rozdíly mezi USB 2.0 a 3.0?

Penetrace USB 3.0 na zařízeních jakými jsou základní desky a notebooky sice zatím není vysoká, ale pokud v současnosti uvažujete o nákupu flash paměti nebo externího pevného disku není o čem přemýšlet. Zařízení umožňujících rychlé přenosy skrz USB 3.0 je již dostatek a především cenový rozdíl mezi USB 2.0 a USB 3.0 je v nižších kapacitách zanedbatelný, ale výkonový rozdíl je propastný. Sice podporu USB 3.0 možná v současné době nevyužijete, ale rozhodně se jedná o investici do budoucna.

Testovaný flash disk A-data S102 PRO v 8Gb verzi patří k dolní hranici cenového spektra, ale přitom specifikaci slibují překvapivé výkony. Nechoďme dlouho kolem horké kaše a pojďme se podívat, jak si stojí v reálných testech. Pro začátek názorná ukázka limitů zastaralého rozhraní USB 2.0.

A-data S102 PRO test USB 2.0

Co se týče rychlosti čtení, podává A-data S102 PRO skvělé výsledky a překonává dokonce Patriot Xporter XT. Rychlost zápisu odpovídá udávaným technickým specifikacím a nelze tedy očekávat, že se rychlost zápisu skrz rozhraní USB 3.0 zvedne.

Modrá budoucnost

A-data S102 PRO test USB 3.0

Při testu na USB 3.0 dosáhla rychlost při sekvenčním čtení skutečně uváděných 80MB/s, zacož si odnáší můj obdiv. Pokud naformátujete A-data S102 PRO do moderního souborového formátu exFAT, výkon se překvapivě nezmění a příčinu bych viděl v použitých pamětech. V každém případě se na danou cenovou kategorii jedná o nadprůměrné hodnoty.

Zpracování

A-data S102 PROPochválit musím hliníkové provedení, které působí bytelným dojmem a dodává lehký punc luxu a výjimečnosti nejen oproti záplavě plastové konkurenci, ale také jiným hliníkovým výrobkům (například Ultrabooky). Škoda jen krytky konektoru, která dle mého názoru nedrží úplně, jak by mohla, takže se může stát, že ji někde ztratíte. Dokud krytku máte, určitě oceníte vymyšlený systém, kam s krytkou. Z druhé strany je výstupek, na který krytku jen přendáte a nemusíte ji schovávat po kapsách nebo ji nechat válet volně na stole.

Pokud patříte mezi jedince, kteří flashku tahají na krku nebo klíčích, bohužel vám nepotěším. A-data S102 PRO nenabízí otvor pro šňůrku. Zároveň její celkové rozměry nejsou nejmenší, na délku měří více jak 7 centimetrů, takže je to na druhou stranu pochopitelné. Kdo by se chtěl s takovým „mackem“ tahat na krku nebo v kapse u kalhot.

Resumé

Pokud uvažujete o nákupu flash disku, přičemž do něj nechcete investovat zbytečně mnoho, ale zároveň si potrpíte na rychlosti a rozumné kapacitě, 8GB model A-data S102 PRO je pro vás jako stvořený. V cenové relaci kolem 300Kč nabízí nadstandardní přenosové rychlosti a podporu USB 3.0 využijete dříve nebo později. Jen škoda, že nenabízí trochu vyšší rychlost zápisu.

Související recenze USB flash disků

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT Recenze

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!