Další anti-spamová ochrana na serveru Bloguje | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Další anti-spamová ochrana na serveru Bloguje

28 Bře 2006

Pokud jste v posledních dvou dnech psali komentář na některý blog, který jede na free službě bloguje.cz, jistě jste si všimli, že musíte odeslání komentáře musíte potvrdit ještě jedním kliknutím. Většina z vás určitě poznala, že se jedná o další anti-spamovou ochranu. Vzhledem k tomu, že na admin blogu se neobjevila žádná informace, rozhodl jsem se, že po příčině nové ochrany budu pátrat 😉 . Pokud se chce dozvědět více informací, čtěte dále.

Část emailu od Arthura Denta aneb oficiální vyjádření:
Denní průměr zachycených spamů je dnes, po zablokování určitých IP adres, stále okolo 400-600 kousků. Spamfiltr má dnes účinnost cca 90%, což znamená kolem padesáti nezachycených spamů denně. Před spuštěním spamfiltru byl počet spamů srovnatelný s počtem komentářů. Spamy byly vkládány skriptem, který cpal text k náhodným článkům a byl schopen vložit třeba dvěstě komentářů během dvou minut. A když takových vln bylo za den pět, deset, tak to znamenalo neskutečnou zátěž pro server – spamovací skripty byly schopny během jedné „vlny“ třeba dvakrát přetížit a restartovat server.

Hledal jsem tedy co nejjednodušší způsob, který by nevyžadoval hromadnou změnu „ve všech blozích“ a který by co možná nejmíň otravoval. A kliknutí na tlačítko mi připadá jako „nejmíň otravující“ kontrola, která je – zatím – pro spamovací skripty nepřekonatelná. Co je jednodušší – vyplňovat okénko „Kolik je tři plus pět?“ nebo kliknout podruhé na tlačítko?

Navhnul jsem totiž možnost ověřovacího textu, ale vzhledem k tomu, že by to obnášelo úpravu šablon, ale i úpravu všech 12.000 – ano dvanáct tisíc, tak je tato varianta neproveditelná.

A otázka na závěr: dělá vám problém při odeslání komentáře kliknout ještě na jedno tlačítko? 😉

Na popud zimmiho článku, Jak formátovat texty na internetu, jsem v tomto článku, pro lepší čitelnost, použil více tagů <strong><em>, než obvykle 🙂

Martin Buchta | Kategorie: Ze života

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!