Windows 7 – po měsíci používání | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Windows 7 – po měsíci používání

12 Čvn 2009

Tak už je to více než měsíc, co jsem začal používat Windows 7 RC. Předchozí článek byl o prvních dojmech z nového systému po prvním dni používání a v kostce vypíchnuty hlavní změny oproti Vistám. Nyní se zaměřím především na kompatibilitu, a jak systém šlape po měsíci používání.

S příchodem každého systému, se najdou jedinci, kteří na svou obstarožní „486ku“ nainstalují nejnovější systém, a když je na jejich silně obstarožní sestavě nepoužitelný, tak ho vydávají za odpad a vzdávají hold svým Windows 9x. Tyto jedince jsem nikdy nepochopil. Je pravda, že Visty požadují v podstatě 2x výkonnější sestavu než Windows XP, ale musíme si uvědomit, že když přišli Windows XP, tak měli také mnohem vyyší nároky než Windows 98. Na tu dobu byly nároky hodně velké, ale dnes je výkon HW jinde a jeho ceny drasticky spadly. Proto nejsou nároky systému vůbec přehnané, protože i na obyčejné kancelářské sestavě, kterou dnes pořídíte za pár korun systém poběží bez problému.

Rychlost, optimalizace, místo na disku

Windows 7 požadují pro svůj běh stejnou konfiguraci jako předchozí Visty. Pokud vám běžely Visty, tak si bez problému budete moci užívat nového systému, bez nutnosti investic do inovace sestavy. Microsoft totiž hodně zapracoval na optimalizaci, takže jak už jsem minule nastínil, systém je mnohem svižnější. To platí nejen pro výkonné stroje, ale i pro starší kusy železa. Zkoušel jsem sedmičky na obstarožní sestavě postavené na P4 a nebyl problém, naopak systém byl rychlejší než předchozí Visty, které ani při nové instalaci neoplývaly výraznou rychlostí.

Dříve jsem po instalaci systému, mezi prvními akcemi zabrousil do seznamu služeb, kde jsem povypínal nepotřebné a paměti žroucí služby v rámci zrychlení systému. Nyní jsem se tam podíval jen ze zájmu, zda nastaly nějaké změny v seznamu a k vypínání jsem nepřistoupil, protože systém je dost rychlý (někdy v budoucnu vyzkouším, zda dojde ke zrychlení). Tím jsem v podstatě naznačil, že také správa paměti prodělala velké změny. Čerstvě po spuštění systému mě Visty zabíraly cca 1GB paměti, W7 jen cca 800MB. Tuto hodnotu mám na domácím počítači s Vistami, kde je povypínáno velké množství služeb (především služby potřebné pro wifi) a troufám si říci, že s W7 by hodnota byla také nižší. Zatím se mi také nestalo, že by systém najednou začal stránkovat až na úroveň dostupné operační paměti (2GB) čímž se stal nepoužitelným a jediné co pomohlo, byl otravný restart.

Windows Vista byly poměrně velký žrout místa na disku. 64bitová verze si ukrouhla po instalaci něco málo přes 20GB (32b cca 15GB). 64bitové sedmičky zabírají čerstvě po instalaci cca 15GB a nyní po měsíci používání se spoustou nainstalovaných aplikací mají lehce přes 16GB.

Aplikace, ovladače

Windows Seven běží na stejném jádře jako Visty, takže ohledně kompatibility aplikací, není problém. Pokud vám aplikace fungovaly pod Vistami, tak je spustíte i pod sedmičkami. Případný problém vyřešila vždy aktuální verze (např. Daemon-Tools z důvodu SPTD ovladače pro W7). Pokud se náhodou vyskytne instalátor ověřující verzi systému, vše lze olbnout pomocí režimu kompatibility. Kodeky doporučuji Windows 7 codec od pro 64bitový systém ještě 64bitové komponenty, kde doporučuji v nastavení přepnout Windows Media Player na 64bitovou verzi (dříve bylo nutné použít registry hacku). Proč pod 64bitovým systémem používat 32bitovou aplikaci, když je dostupná její 64bitová verze, že?

Jak už jsem naznačil v minulém článku, s ovladači není problém. Po instalaci systému je drtivá většina zařízení funkčních a zbývající ovladače najdete na Windows Update. Neměl by být problém i na postarších sestavách, kdy v případě Vist bylo nutné ovladače shánět všude možně a případně je vnutit v rámci kompatibility staršího systému. Setkal jsem se s případem, kdy nebyly po instalaci ovladače k Wi-Fi, což není úplně ideální. Naštěstí ovladače pro síťovou kartu byly k dispozici, takže jsem zapojil RJ-45ku a ovladače dodatečně stáhnul z Windows Update. Ovšem jednalo se o starší notebook od MSI, který byl jedno velké překvapení (jeden bios pro XP- a jiný pro Vista+). Na běžných sestavách nebude jistě žádný problém.

Resumé

Nyní po měsíci používání s nainstalovanými aplikacemi je systém stále stejně rychlý jako po instalaci. Není pro něj problém běh 14dní v kuse (režim spánku, hibernace). To Visty jsem musel restartovat minimálně jednou do týdne, ať již kvůli stránkování nebo externí USB wi-fi, kde bylo občas po hibernaci nutné ovladače odinstalovat a znovu nainstalovat. Stále jsem z rychlosti systému nadšen a když se setkám někde s Vistami, tak si říkám, jak je ten systém pomalý a nastavení zbytečně složité. V podstatě je to obdobný skok jako z Win XP na Visty. Když jsem začal používat Visty, tak jsem byl stejně nepříčetný, když jsem tu a tam setkal s XP 🙂

Jedná se opravdu o vydařený systém a už se těším na finální verzi, která bude jistě ještě lepší. Všem kdo rádi experimentují a zkoušejí nové věci, doporučuji RC verzi již nyní. Ostatní ať počkají do 22. října, kdy vyjde finální verze a poté udělají obrovský krok vpřed. Za ty peníze dostanete konečně něco pořádného.

Související články

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!