Sniper: Ghost Warrior - vžijte se do života odstřelovače | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Sniper: Ghost Warrior – vžijte se do života odstřelovače

7 Čvc 2010

Sniper: Ghost Warrior Nevíte co v současné okurkové sezóně hrát a chcete vyplnit čas čekáním na vydání Mafie 2 a dalších po prázdninových titulů? V podstatě bez povšimnutí vydalo polské studio City Interactive akční záležitost Sniper: Ghost Warrior. Zprvu jsem k tomuto titulu byl po zkušenostech s CI skeptický, ovšem po pár minutách jsem změnil názor, protože se jedná o velmi povedenou simulaci odstřelovače navíc v líbivém grafickém kabátě a překvapivě za budgetovou cenu.

Zápletka

Na smyšleném tropickém ostrově se k moci dostane krutý generál Wasquez, který prahne po jaderných zbraních. To se samozřejmě nikomu nelíbí, natož Američanům, a proto na ostrov vyšlou jednotku Delta Force, aby osvobodila dělníky v uranovém dolu a eliminovala generála. Aby toho nebylo málo, tak po čase zjistíte, že váš kolega je zrádce a přeběhl na druhou stranu, takže ho musíte odstranit také a získat zpět jemu předané informace.

Především v roli odstřelovače

V celkem 16 misích se vtělíte do seržanta Tylera Wellse, odstřelovače Delta Force. Na první pohled by se mohlo zdát, že se bude jednat o monotónní záležitost typu: dojdi tamhle na ten kopec, sejmi toho šmejda a konec mise. Ovšem opak je pravdou, každá mise je rozmanitá a úkoly jsou jiné. Potají se musíte vplížit do tábora, ukrást dokumenty a opět nezpozorován odejít, označit tábory pro bombardování, jindy zase budete krýt vaše kolegy atd.

V určitých částech hry odstřelovačku na chvíli zaměníte za M4ku a ze „stealth akce“ se stane akčnější záležitost, například při čištění ropných věží a párkrát budete mít možnost využít stacionární kulomet. Po většinou se poplížíte džunglí sami, ale občas s vámi bude druhý odstřelovač nebo celá parta a vzájemně se budete doplňovat.

Klady

Mezi pozitiva jako prvním nelze opomenout grafické zpracování. Džungle vypadá realisticky a krásu dotváří obrovský dohled, kdy se můžete kochat panoramaty. V křoví se tak krásně schováte a najdete ideální výhled pro eliminaci protivníků, ovšem vojáky lze také snáze přehlédnout 🙂

V žádném případě se nejedná o „tupou arkádu“, ale je nutné taktizovat, takže vtrhnout do tábora a vystřílet vše živé není zrovna ten správný postup. To možná jedině na nejlehčí obtížnost, protože jinak nemáte šanci přežít.

Jedná se o simulaci, takže autoři kladli důraz na balistiku střely, takže kulka opravdu neletí po přímce. Dráhu střely tak ovlivňuje rychlost a směr větru, vzdálenost cíle a váš tep. Po běhu opravdu těžko přesně zamíříte a budete muset chvíli počkat, než se zklidníte. Na nižší obtížnosti se po chvíli míření objeví červené kolečko, jako pomůcka pro míření. Pokud se vám povede dát headshot, budete odměnění efektním bullet timem.

Ghost Warrior nepřevzal aktuální styl automatického doplnění života, ale zůstal u klasických lékárniček. Tedy pokud váš život klesne pod 30 %, tak se automaticky doplní na danou úroveň, ale o zbytek se musíte postarat sami pomocí ozdravné injekce z lékárniček. Podle mě se to ke zvolenému charakteru hry hodí, takže řadím do kladů. Ze začátku jsem prohledával každý dům, ale pokud procházíte mapu opatrně, tak si se 3 injekcemi bohatě vystačíte. Výrazně se hodí u akčních pasáží, kdy jdete s automatickou puškou, ty jsou poměrně kruté.

Potěší skutečnost, kdy hra má na dnešní poměry minimální nároky na HW. Chrome Engine 4 oplývá vynikající optimalizací, takže na rozjetí vás postačí Pentium 4 3,2 GHz, 1 GB RAM a ATi x1650. V případě, že máte trochu výkonnější dvou jádrový procesor a novější grafickou kartu, tak si vychutnáte hru na plné detaily.

Zápory

Mapa je vždy rozsáhlá a koridor není tolik znát, ale v některých částech se pozastavíte nad některými nedomyšlenostmi autorů. Jednou jsem se rozhodl, že si cestu zkrátím přes vodu a protivníky obejdu z druhé strany, ovšem v polovině řeky jsem narazil na neprůhlednou bariéru. Máte sice poměrně velkou volnost, ale vše má své meze. Mezi drobné bugy patří zbraně levitující nad mrtvými protivníky nebo podivné chování vojáků, kdy jsou sice otočeni jinam, ale střílí na vás.

Mezi neduhy patří nevyvážená obtížnost. Na nejlehčí si vás protivníci nevšimnou ani, když jste téměř u nich a naopak na vyšší obtížnosti se často říkáte, jak vás mohli maskovaného v křoví zahlédnout a navíc mají neskutečně přesnou mušku.

Zamrzí nedestruktivní prostředí (např. osvětlení), ale naštěstí se ploty či strany dají prostřelit a občas se vyskytují výbušné barely. Pro zpestření jsou po mapě rozmístěny papoušci v kleci, slepice a krávy, které můžete pro pobavení také zastřelit.

Hrací doba nepatří zrovna k nejdelším, mě se hru podařilo dohrát za pouhých 6 hodin. Pokud se budete kochat prostředím, hledat „enemy inteligence“ a eliminovat všechny protivníky (což není potřeba), tak vám jistě vydrží déle.

Resumé

Podobnost se sice v určitých částech hry nezapře s Call of Duty: Modern Warfare 2, ovšem na hratelnosti to nic neubírá. Za budgetovou cenu tak dostáváte až na pár drobností bezesporu kvalitní AAA titul, jehož hodnocení sráží bohužel kratší hrací doba, ale zas to vynahradí dostupný multiplayer (jak lokální tak online). Pokud si budete chtít nejdříve roli odstřelovače vyzkoušet, stáhněte si demo. Hra u nás vyšla v průběhu července s českými titulky jak pro PC, tak konzoli XBOX 360.

Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!