Recenze: TP-Link TL-PA4010 – začínáme s internetem po elektrických rozvodech | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

TP-Link TL-PA4010Powerliny dnes zažívají boom a naleznete je v nabídce prakticky každého výrobce síťových zařízení. Jsou navrženy tak, že dokáží signál přenášet po elektrických rozvodech a představují proto efektivní řešení pro rozšíření domácí sítě. Své uplatnění tedy naleznou v případě, kdy se nechcete pouštět do instalace strukturované kabeláže případně je to stavebně neproveditelné.

Modulární systém, který zvládne zprovoznit i vaše žena

K praktickému testu jejich využití jsem si vybral základní powerline adaptér od TP-Linku. Model TL-PA4010 v sadě Starter Kit obsahuje dva adaptéry pro rozjezd vaší domácí powerline sítě. Jejich montáž je tak snadná, že ji zvládne i vaše žena. Stačí jen vybalit, zapojit do zásuvek a stisknout tlačítko pro spárování obou zařízení. Powerliny nemají klasické webové administrační rozhraní, není tedy nutné nic konfigurovat. Následně stačí adaptéry propojit síťovým kabelem (v balení naleznete 2 páry RJ-45 cat5) s vaším routerem a druhý s koncovým zařízením, a voilá – můžete vesele začít využívat internet i na druhé straně domu, kam by jinak Wi-Fi nedosáhla. Konkrétně TL-PA4010 slibuje teoretickou propustnost až 500 Mbit/s, což by mělo stačit i na přenos HD videa.

Reálné výsledky příjemně překvapily

Powerliny lze skutečně použít v panelovém domě jako výrazně lepší alternativu k Wi-Fi. Na pochybné rozvodné soustavě natažené v hliníku není problém dosáhnout rychlostí blížících se 100 Mbit/s a ping nepřeroste 20 ms, což je dostatečné pro přenos multimediálního obsahu v HD rozlišení.

Svůj plný potenciál powerliny předvedou na moderní měděné elektrické soustavě. V takovém případě rychlost přesahuje 100 Mbit/s. A co se týče vzdálenosti, signál doputuje klidně až do sousedního objektu vzdáleného cca 100 metrů. Pouze vlivem vzdálenosti dojde k přibližně 20% poklesu rychlosti.

Kompletní znění recenze naleznete v magazínu PC World.

+ snadná instalace
+ velikost adaptérů
+ signál projde přes přepěťovou ochranu
– obsadí zásuvku

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT Recenze

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!