Recenze: Scania Truck Driving Simulator - další pokus o simulátor trucku | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Scania Truck Driving SimulatorJe to skoro až k nevíře, ale Euro Truck Simulator 2 stále nikde a podle posledních informací došlo k dalšímu odkladu, a proto o letošních prázdninách nevyjde. Abychom si zkrátili čekání tuzemské studio SCS Software nám naservírovalo další kamionový díl, tentokráte jak již název napovídá točící se kolem švédského výrobce Scania. Přibyly nějaké novinky nebo se jedná jen o chvilkovou záležitost do počtu na okurkovou sezónu?

Předchozí Truck & Trailers mě bavil hodně, protože nebyl o tupé jízdě vpřed po pustých silnicích, ale „simulátor“ tvrdé práce řidiče a taková logická hra. Jenže Scania Truck Driving Simulator je jiný. Nejen, že usednete za volant pouze Scania R440, ale především jde o „splácaninu“ několika předchozích dílů. Možná to teď vyznělo tak, že jde o úplný odpad, proto si to trochu rozeberme.Scania Truck Driving Simulator nabízí čtyři kategorie úkolů, z nichž jsme drtivou většinu již viděli v předchozích dílech. Prvním typem úkolů jsou základní pro osvojení chování trucku. Tedy parkování mezi kužely pro získání řidičského průkazu, tedy záležitost na několik minut.

Pokud vás v minulém Tuck & Trailers zaujaly závody tahačů a zkoušky preciznosti budete nadšeni. Speciální kategorií jsou úkoly inspirované soutěží Young europien truck driver pořádané každoročně Scanií. Vaším úkolem bude například otočení tahače na pětníku a obecně získání představy o rozměrech celé soupravy. Jen ti skutečně nejlepší mohou získat titul mistra volantu.

Dále tu máme úkoly cinknuté hodně starším dílem 18WoS: Extreme Trucker, kde se budete s tahačem proplétat nad propastmi, alpskými serpentinami a jinými záludnostmi, kde byste kamion nikdy nečekali a vy musíte dokázat, že to pro vás není problém. Nápad je to výborný, tento díl jsem měl rovněž rád, ale chabá nabídka misí to celé zabíjí.

Jste-li majitelem řidičského oprávnění, určitě se vám někdy stalo, že vám do cesty vběhnul zajíc, chodec nebo dokonce vjelo auto z důvodu nedání přednosti. Rychlost reakce a případné následky nehody závisí na vaší pozornosti. S osobákem jde zastavit ještě celkem snadno, ale 40tunový návěs nezastaví hned, což mnozí na tuzemských silnicích nechápou. Proto je tu speciální test rychlosti vašich reakcí. Jede po uzavřeném okruhu (ve dne i v noci), náhodně se generují překážky a vaším úkolem je včas zareagovat a začít brzdit. Doporučuji bez výhrady všem bezohledným řidičům, kteří mají na silnici pocit, že 40 tunový kolos zastaví stejně rychle jako osobák.

Na závěr je tu možnost projet se po testovacím okruhu Scania a menším městečku, po jehož teritoriu můžete přepravovat náklady z jednoho areálu do druhého. Opět škoda, že není k dispozici žádný editor, ve kterém by si uživatelé mohli tvořit nové tratě a úkoly. Zhruba padesátku úkolů dohrajete za pár hodin. Hratelnost prodlužují rozvozy po městě a spojení s online profilem a herními statistikami ostatních hráčů působí jako motivace pro překonávání svých rekordů a zajíždění misí znovu. Jako bonus získáte několik produktových videí Scanie.

Grafickou stránku nemá moc význam komentovat, ta je téměř identická s předchozím Truck and Trailers. I když několik drobností v podobě dobře zpracovaného deště by se našlo. Bohužel stále nezapracovali na optimalizaci, takže pro rozjetí na nejvyšší detaily potřebujete solidní sestavu. Co se samotných zvuků tahačů, stále to není ono a působí uměle. Aktualizace: Vyšel patch 1.2.0, který zvyšuje výkon a opravuje další chybky.

Jednu velkou pochvalu si brněnští kluci zaslouží. Nejvýraznější změnou oproti předchozím dílům zaznamenalo ovládání, které se dost přiblížilo realitě. Již žádná šipka vlevo, šipka vpravo a tahač změní směr rychlostí blesku. Nýbrž při změně směru virtuální řidič začne pomalu otáčet volantem. Nejlépe to bude viditelné na videu.

Stejně tak inovací prošlo řazení. Vlastníte-li volant i s převodovkou, doporučuji vyzkoušet si manuální řazení, které si lze přizpůsobit dle vašich preferencí, protože na webu jsou ke stažení konfigurační soubory.

Resumé

Popravdě řečeno, nevím proč, ale očekával jsem z nějakého důvodu od tohoto titulu mnohem více, než ve skutečnosti nabídl. Ve výsledku z něj mám hodně smíšené pocity, ukázal pár skvělých novinek, ale jinak jde o nemastný, neslaný titul působící jako PR Scanie, se kterou SCS navázalo bližší spolupráci. Doufám, že Scania Truck Driving Simulator nereflektuje ani zdaleka kvalitu ECT2, protože jinak se není v podstatě na co těšit.

Prahnete-li po každém titulu, kde mají vozidla alespoň čtyři kola, a chcete si zkrátit čekání na ETS 2, zřejmě vás Scania Truck Driving Simulator nemine. Na pár hodin zabaví, v případě soutěžení online s přáteli u něj strávíte mnohem déle. Pokud jste se zatím nerozhodli, zda jste ochotni investovat 399 Kč (PC), vyzkoušejte demo.

Tip pro SCS: Stačilo by vzít základ série 18 Wheel of Steel, ponechat herní mechanismus budování firmy a implementovat jej do současného enginu a ten optimalizovat. Samozřejmě eliminovat několika hodinové cesty po pustých silnicích a vymyslet reálné dynamické mise. V neposlední řadě přidat editor nebo vydávat pravidelně nové úkoly a stal by se z toho hit podobně jako již letitý Train Simulator. 

Scania Truck Driving Simulator 6/10
Souhrnné hodnocení
Hodnoceno dne
Produkt
Scania Truck Driving Simulator
Hodnocení
31star1star1stargraygray
Název aplikace
Scania Truck Driving Simulator
Název aplikace
Windows
Software Category
Hry
Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry Recenze

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!