Představení: Logitech K350 Wave – vlnka na vašem stole | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Představení: Logitech K350 Wave – vlnka na vašem stole

2 Dub 2012

Logitech logoDnes bych se s vámi rád podělil o pár dojmů z jedné nejlepších klávesnic pod sluncem. Plnohodnotná recenze již nemá význam, jelikož se jedná o end-of-life produkt, který se již nevyrábí, ale mám tu potřebu se s vámi podělit o informace. Ať to nezdržuji, pojďme se podívat na bezdrátovou ergonomickou klávesnici K350 od Logitechu.

Po předchozích zkušenostech, kdy mi každá klávesnice vydržela zhruba rok, jsem se rozhodl, že nebudu řešit otázku financí, natož se omezovat a pořídím si již pořádnou klávesnici. Levné modely se hodí na příležitostné používání, ale ne na každodenní zápřah a navíc neposkytují takový komfort. Při pohledu na nabídku mě opět zaujaly produkty Logitechu, mezi kterými jsem si vybral K350, dnes již v bezdrátové variantě.

Logitech K350 spatřil světlo světa již před více jak pěti lety, v době kdy se výrobci zajímali o uživatele a předháněli se mezi s sebou v tom, kdo vyrobí ergonomičtější klávesnici. Bohužel ty doby jsou ty tam, a když se podíváte na současnou nabídku klávesnic, člověk by z toho plakal.

Jak již z názvu vyplývá, blok písmen je tvarován do vlnky, což vede k ideálnímu rozložení prstů a následně nižší námaze a celkově únavě při psaní. Pokud jste dosud nepsali všemi deseti, tahle klávesnice vás to naučí sama bez nutnosti používat specializované aplikace. Prostě a jednoduše řečeno, na této klávesnici je to přirozené.

Logitech K350 Wave
Klikněte pro zvětšení

S ergonomií dále souvisí luxusní koženková perforovaná područka, která ve spojení s dvouúrovňovým nastavením sklonu pod úhlem 4° nebo 8°, vytváří z této klávesnici tak neuvěřitelně dokonalý pracovní nástroj, že kdo neokusil, nepochopí. Tím jsem si potvrdil svoji potřebu mít v autě volant v autě v kůži, protože to je neskutečný pocit. Popravdě řečeno, z počátku jsem hodně času trávil pouhým užíváním si kožené područky a jezdil prstem sem a tam.

Logitech K350 Wave
Klikněte pro zvětšení

Plastové podpěry vypadají bytelně a pod tíhou rukou se ani na nejvyšší nastavení ( 8°) klávesnice neprohýbá. Kdyby něco, pětiletá záruka to jistí 🙂

Píšeme bez drátů

Bezdrátové připojení pomocí Uniflying technologie je bezproblémové. Jen škoda, že po vzoru modernějších bratříčků (např. K230) a myší nemá místo pro uložení nepoužitého přijímače. Pokud již máte jiné Uniflying zařízení, musíte si pamatovat, kam jste jej uložili a neztratit jej, nebo jej uschovat v myši. Výrobce udává, že by K350 měla na dvě tužkové AA baterie vydržet 3 roky.

Logitech K350 Wave
Klikněte pro zvětšení

Není všechno zlato, co se třpytí

Bohužel dokonalý produkt neexistuje a nic takový nikdy existovat nebude, ačkoli Apple se nás o tom stále snaží přesvědčovat.

Za největší zlo považuji dělení bloků F kláves. Všichni výrobci od pravěku dělí klávesy F1-F12 na tři bloky po čtyřech klávesách. Proč se designéři Logitechu rozhodli to změnit na čtyři bloky po třech klávesách? Sice krásně kopírují vlnku, ale ten kdo to vymyslel, by si zasloužil pověsit za koule do průvanu. Samozřejmě jde o zvyk, ale adaptace trvá hodně dlouho. V místě, kde čekáte Fx je na K350 vždy Fx-1 (tedy na pozici F5 je F4 atp). Pokud používáte klávesové zkratky ať již v souborových manažerech, bude vám to hodně lézt na nervy.

Po vzoru módního trendu nemá indikátory funkčních kláves (Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock). Systémové notifikace SetPointu jsou sice hezká věc, ale to by skutečně jedna ledka zvedla tolik náklady? Jediným indikátorem je tedy informace o stavu baterie, kterou si můžete nechat zobrazit po stisku Fn+F11.

Jak již jsem naznačil zpracování K350 je na vysoké úrovni, nikde nic nevrže ani neprohýbá, až na jednu výjimku jsou použity kvalitní materiály. Proč proboha na klávesnici v této cenové relaci měli nutkání narvat lesklý plast kolem multimediálních kláves? Naopak musím pochválit multimediální klávesy na boku, které standardně slouží pro zoom a přepínání aplikací, které notně zvyšují produktivitu.

Logitech K350 Wave
Klikněte pro zvětšení

Jedná se o obrovskou klávesnici, která se na všem stole bude vyjímat. Pro představu je zhruba stejně veliká (šířka x délka) jako 22‘‘ širokoúhlý monitor. Hodně uživatelů potěší velký dvouřádkový Enter, stejně jako Delete a také dlouhý třípozicový pravý Shift. Naopak ten levý je malý a navíc z důvodu přítomnosti | klávesy. Kdo na psaní svislítko potřebuje speciální klávesu?

Bohužel se již jedná o EOL produkt, který se již nevyrábí, a jiná klávesnice tolik pohodlí nenabízí. Pokud budete mít štěstí, možná jej někde seženete (např. oficiální Logitech Store, kde je poštovné nad 20eur zdarma). Za cenu lehce převyšující 1000,- se jedná o vynikající kup. Rozhodně jsem zvědav, zda Logitech přijde s nástupcem.

Souhrnné hodnocení
Hodnoceno dne
Produkt
Logitech K350 Wave
Hodnocení
41star1star1star1stargray
Produkt
Logitech K350 Wave
Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT Recenze Tipy

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!