Nabídka Start se do Windows 8.1 nevrátí, tlačítko Start ano | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Windows 8 představují pro mnohé velké rozčarování. Bez ohledu na to, zda náhradu Nabídky Start, používáte nebo nikoli, se určitě shodneme na tom, že přepínání mezi klasickým prostředním a tím moderním, dříve označovaným jako metro, působí schizofreně. Větší překážkou pro běžné uživatele je však absence tlačítka Start.

Microsoft vyslyšel reakce zákazníků, a proto do nových Windows 8.1 s kódovým označení Blue „vrátí zpět“ Nabídku Start, resp. tlačítko Start. Samozřejmě nepůjde o copy&paste původní nabídky, tím bychom se vrátili v čase zpět a zároveň by tím degradoval nové rozhraní, ve kterém se vyhledávají soubory i aplikace mnohem rychleji než v klasické nabídce známé z Windows Vista/7.

Co přinese nové tlačítko Start ve Windows 8.1?

V první řadě, tlačítko Start nebude sloužit k přepnutí do moderního prostředí. Místo toho vyvolá nabídku nainstalovaných aplikací. V ní budeme moci aplikace třídit podle mnoha filtrů (abecedně, dle data, podle četnosti používání) a řadit si je do vlastních kategorií.

Tlačítko Start nevrátí klasický vertikální seznam aplikací a příkazů, přesto odstraní dezorientaci uživatelů.

Další změny ve Windows Blue

Už nebudeme muset používat specializované nástroje na obcházení startu systému, ale v nastavení si prostě zvolíme, zda má systém bootovat na Plochu nebo do nové nabídky.

I když si můžeme nové prostředí mohli upravit k obrazu svému, stále vypadá částečně jak z jiného světa obzvláště z důvodu pastelových barev. Konzistentnosti nově pomůže fakt, že pozadí nastavené na klasické Ploše se použije rovněž pro metro. Přibude rovněž nová velikost dlaždic, stejně jako na Windows Phone si budete si moci vybírat ze tří velikostí a kategorie dlaždic bude možné pro lepší přehlednost pojmenovat.

Stávající majitelé Windows 8 získají aktualizaci na Windows Blue ZDARMA.

Změní se také zacházení s velikostí okna aplikací, kdy již nebudeme omezeni pouze na dvě přichycené aplikace vedle sebe a budeme moct ovlivnit jejich velikost. Kupříkladu snapnout vedle sebe nově dokážeme dvě okna Internet Exploreru

Počítat můžeme s novým Internet Explorerem 11, vylepšenou podporou vyhledávání a objeví se možnost přímého ukládání souborů na SkyDrive, kterou známe již z Microsoft Office 2013.

Zdroj: ARN, Windows blog

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT Windows
Tagy:

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!