Na co si dát při servisu vašeho PC pozor | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Na co si dát při servisu vašeho PC pozor

15 Kvě 2013

Servis PCStát se to může komukoliv a většinou i dost nečekaně. Ráno se probudíte, sednete k počítači a ono nic. Buď se nespustí vůbec, nebo vám hlásí chyby a přitom ještě dost hlučí. V tuto chvíli je čas na servis. V současné době je možné využít služeb mnoha různých společností nebo i domácích odborníků. Důležité je hlavně vybrat správně a nenechat se napálit. I v servisu se totiž nemusíte dočkat férového jednání a může to pro vás být na škodu. Otázka tedy zní – jak při servisu nepadnout do pasti?

Zjistěte si reference

Jestliže chcete, aby se vám počítač vrátil z opravy v pořádku, pátrejte po referencích a zkušenostech jiných. Díky nim můžete opravdu zjistit, jestli servis počítačů, který daná firma nabízí, je skutečně tak kvalitní, jak firma tvrdí. Buďte ale opatrní, reakce mohou psát i ti, kteří si jen předem nepřečetli podmínky apod.

Cenu chtějte vědět dopředu

Ještě než si servis objednáte, zjistěte si podmínky, za kterých opravy provádí. Nejlepší je, pokud servis nejdříve provede diagnostiku a sdělí vám, jaké chyby v počítači jsou, co je potřeba vyměnit a opravit a také vás informují o ceně, za kterou úpravu provedou. Někdy se dokonce můžete i rozhodnout, jestli s cenou souhlasíte a opravu chcete nebo ne. To bývá nejlepší varianta. Jestliže se setkáte s tím, že servis předem alespoň přibližnou cenu nesdělí nebo nechce sdělit a vymlouvá se na to, že to nejde, běžte radši pryč, protože z toho nekouká nic dobrého.

Můžete i z domu

Dobrou zprávou je, že servis notebooků i klasických počítačů si můžete v současné době nechat provést i z domu. Stačí si službu objednat. Můžete volit dvě varianty – objednat si technika přímo k vám domů nebo si sjednat odvoz počítače. Počítejte s tím, že návštěva technika může být dražší. Tato varianta je ale výborná v případě, pokud potřebujete opravu provést rychle a nemáte čas nikam chodit. V případě opravy notebooků v Praze je standardem, že technik k vám dojede i do 24hodin od objednání.

Co dělat, když chybí komponenty

Především u starších modelů notebooků se vám může stát, že vám budou muset vyměnit celý komponent, ovšem protože už ho firmy nevyrábí, bude nutné ho nahradit neoriginálním dílem. Tady si dejte dobrý pozor a chtějte vědět původ zboží. Máte na to nárok. Firma vám musí prokázat jeho kompatibilitu.

Všechno záleží na vás

Ještě jedno si musíte uvědomit. Počítač má prostě svou omezenou životnost. Jestliže se o něho budete náležitě starat, výrazně mu tím pomůžete a velký servis nebudete muset vůbec řešit. Současně je ale také dobré, pokud počítač čas od času dáte prohlédnout a aktualizovat.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!