Jak zvýšit důvěryhodnost webu v SERPu? Pomocí rel="author" | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Jak zvýšit důvěryhodnost webu v SERPu? Pomocí rel=“author“

5 Říj 2012

Dostat web na určité slovo ve výsledcích vyhledávání (SERP) na Seznamu případně Googlu nabízí každý druhý koumák domnívající se, že zná principy webu, za použití primitivních SEO praktik, které vás tam mohou na pro vás nedůležité klíčové slovo udržet několik dní, než vás opět převálcuje konkurence.

Nicméně i když se váš web zobrazí na prvních příčkách, stále ještě nemáte vyhráno. Pořád není jisté, že uživatel, ať už hledá cokoli, klikne právě na záznam (snippet) s vaší stránkou. Pokud vyloučíme část uživatelů, kteří automaticky prochází několik prvních výsledků, musíte ten zbytek, který čte obsah, zaujmout.

Vyplňujte META informace

Základem úspěchu je vhodně zvolený titulek stránky a poctivě vyplněné META informace. V podstatě lze říci, že máte 70 + 155 tedy dohromady 225 znaků k přesvědčení uživatele zkoumajícího nahodile výsledky vyhledávání, že právě váš web mu poskytne odpověď na otázku, kterou zadal do vyhledávacího políčka. Přesto si lze na Googlu ještě více pomoci a snippet vylepšit. Pojďme na to!

Jak upoutat ve výsledcích vyhledávání

Několik měsíců existuje na Googlu možnost jak uživatele ještě více zaujmout a dokázat jim, že je váš web důvěryhodný. Celé to spočívá v tom, že konkrétní webovou stránku propojíte se svým účtem na sociální síti Google Plus. Snippet tak bude doplněn o jméno autora s odkazem na váš profil, fotografii a počtem uživatelů, kteří vás mají v kruzích. Níže si můžete prohlédnout, jak to celé vypadá. Sami
uznejte, že takovýto záznam vás upoutá mnohem více.

Jak zvýšit renomé webu v SERPu pomocí rel="author"

Říkáte si, že uvedený příklad je z blogu, že na něm je autor jasný? Stejný způsob lze použít na celé firemní webové prezentace, kdy budete linkovat na svoji oficiální Google Plus stránku. Nebo například v sekcích s poradnou vyměníte odkaz na firemní profil za profil vašeho zaměstnance.

Jak provázat web se svým účtem na Google Plus

Dříve bylo nutné mít na webu založenu stránku „O nás“, kde byl uveden odkaz na Google Plus profil. Následně jste na tuto stránku museli mít odkaz na každé stránce a to vše při použití těch správných parametrů (rel=“author“rel=“me“ v elemetu <a>). Naštěstí nyní již existuje mnohem jednodušší a uživatelsky přívětivější způsob.

Dnes bohatě stačí, když do hlavičky vaší stránky, tedy mezi párový tag </head>, vložíte <link rel="author" href=“https://profiles.google.com/martin.buchta“ /> a Google se již postará o zbytek.

Co je k tomu potřeba

  • profil na Google Plus
  • základní znalosti HTML
  • přístup k souborům svého webu

Google sám osobě o této funkcionalitě vesměs mlčí. I přesto podobně jako u předchozího G+1 tlačítka lze očekávat, že si tímto způsobem můžete snadno a rychle ve výsledcích vyhledávání výrazně polepšit, protože takovou stránku Google umístí výše.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT Programování Tipy

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!