Rádce: Jak si najít dobrou práci? | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Jak si najít dobrou práci? A kde hledat reference na zaměstnavatele?

26 Led 2015

Najít si vysněné zaměstnání není snadné, a ten kdo při tom uspěje, si může právem říkat šťastlivec. Dělat to, co člověka baví, v přátelském kolektivu a ještě za to dostat zaplaceno, se nepodaří každému. Není nic horšího, než když děláte to, co vás nebaví, s naštvaným šéfem za zády a kolektivem, který byste nejraději vystavili středověkým mučicím nástrojům. Jenže, jak najít tu správnou práci? No možná to není zas tak komplikované, jak byste si mohli na první dojem myslet.

Jak si tedy najít dobrou práci?

Předně si musíte určit to, co vás baví. Za druhé je potřeba mít pro danou činnost patřičnou kvalifikaci. K vysněnému zaměstnání vás může nasměrovat škola, ale v žádném případě vám nedá potřebné zkušenosti. Mnohem cennější je samotná praxe v oboru. Když už máte jasno o své budoucí kariéra, pak už si jen vyhlédněte zaměstnavatele, pro kterého byste chtěli pracovat a prodejte se mu. Nepodceňte přípravu životopisu a rovnou přiložte své reference.

Pokud nemáte vysněného zaměstnavatele, a primárně vám jde o pohodový kolektiv a příjemné pracovní prostředí, zkuste získat informace o firmách z vašeho oboru a ve vašem regionu. Ty nejlepší reference na zaměstnavatele dají přímo její zaměstnanci, ať již bývalí nebo ti stávající. V této fázi právě nastává problém. Jak sakra zjistím, jak to vypadá za vrátnicí, recepcí a zdmi dané firmy? Pokud nemáte v dané firmě žádné známé, do nedávna jste neměli moc možností, jak potřebné informace získat. Neexistovalo žádné jednotné místo, kde by si lidé vyměňovali své zkušenosti o zaměstnavatelích.

To je dnes již naštěstí minulostí. Na konci roku 2014 se rozběhl webový portál JobInsider, prostřednictvím kterého máte možnost získat informace přímo od zdroje, to jest od samotných zaměstnanců.

Protože se mi myšlenka celého projektu líbí, kontaktoval jsem jeho zakladatele, Tomáše Marela a Lukáše Sojku. Položil jsem jim několik otázek a níže mám pro vás další informace o celém pozadí a fungování projektu.

Jak JobInsider získává informace?

Informace o zaměstnavatelích získáváme výhradně od bývalých či stávajících zaměstnanců, kteří se chtějí podělit o své konkrétní zkušenosti. Každý může v několika málo krocích poskytnout požadované informace a pomoci tak ostatním. Zadaná reference je publikována anonymně.

Nebude se toho zneužívat k pomluvě firem?

Samozřejmě, že zneužít se dá všeho, avšak není to tak snadné. Jednak reference procházejí schvalováním administrátory, při kterém kontrolujeme dodržování slušného chování. Potenciálně škodlivé reference ihned smažeme. Stejně tak ruční schvalování příspěvků eliminuje cílené útoky na profily firem.

V posledním kroku zadávání reference je její zadavatel požádán alespoň o minimální autentizaci pomocí platné emailové adresy. Další možností je využití ověření na základě některé sociální sítě jako je LinkedIn, Twitter nebo Facebook. Tento mechanismus zde máme kvůli omezení podvodného chování a zachování objektivity portálu. Žádný z osobních údajů získaných při ověření není nikde na portálu publikován a reference tak zůstává naprosto anonymní.

V neposlední řadě, čím více referencí je o konkrétním zaměstnavateli shromážděno, tím je jeho finální profil přesnější. Takže když se najde jeden nebo dva naštvaní zaměstnanci, tak to na celkový profil nemá zpravidla velký vliv.

Mohou na reference reagovat zaměstnavatelé?

Ano, na jednotlivé reference mohou zaměstnavatelé reagovat. Musí se však nejprve zaregistrovat. Registrace není nikterak komplikovaná a do konce roku 2015 je navíc zdarma. Zaměstnavatelé by měli vůbec být na tomto portále zaregistrováni, protože je dobré vědět, co si o nich zaměstnanci myslí. Mimo to, si tím zvyšují kredit u svých zaměstnanců.

Může být JobInsider tedy pro zaměstnavatele přínosný?

Jistě. Snažíme se kultivovat stávající firmy (smích). Protože, kdo by chtěl mít na webu špatný firemní profil? Profil firem je veřejný a nemusí do něj nahlížet pouze potencionální zaměstnanci, ale i třeba konkurenční firmy, nebo třeba také i finanční instituce, které dnes k lustrování lidí a firem používají všemožné metody, které jim pomohou určit jejich bonitu (firma s kladným profilem bude vnímána pozitivněji). Navíc nelze očekávat, že by kvalitní zaměstnanec, který je pro firmu přínosem, šel pracovat do firmy, která má špatný profil.

Mohu přímo na JobInsideru najít své vysnění zaměstnání?

Ano, kromě firemních referencí Jobinsider ještě nabízí pro návštěvníky zprostředkování nabídky pracovních míst a brigád registrovaných firem. U nabídek je zároveň vidět, jak je firma ostatními hodnocená. To oproti jiným pracovním portálům dává JobInsideru velkou konkurenční výhodu.

Přemýšlíte na tím, zda přidat na portálu referenci svému současnému nebo bývalému zaměstnavateli? Jak jsme si řekli, hodnocení je skutečně anonymní, není tedy důvod čeho se bát. Navíc portál do začátku připravil speciální akci, kdy můžete získat poukaz na nákup ve výši 2 000 Kč v nákupní galerii MALL.CZ a trička s motivy JobInsider. To za chvilku vašeho času pro dobrou věc stojí, co myslíte?

Martin Buchta | Kategorie: Ze života

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!