K čemu je DLNA a jak sdílet video a foto napříč sítí | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

K čemu je DLNA a jak sdílet video a foto v celé domácnosti

9 Srp 2011

DLNAPoslední dobou již drtivá většina spotřební elektroniky podporuje připojení k internetu, ať již kabelem nebo bezdrátově. Když tedy máme kupříkladu televizi zapojenou v naší domácí síti, nebylo by skvělé přehrávat si na ní multimediální obsah, který máte uložen na počítači bez nutnosti propojovat zařízení HDMI/DVI/VGA kabelem nebo jej vyplovat na optická média? Co se vlastně skrývá za magickou zkratkou DLNA, kterou čím dál častěji můžete najít ve specifikacích a obalech zařízení?

Již před několika lety, konkrétně osmi, dalo Sony společně s dalšími výrobci hlavy do hromady, a uložili si za cíl ustanovení standardu pro poskytování multimediálního obsahu. A tak v roce 2003 vnikla Digital Living Network Alliance neboli DLNA.

Jak to funguje

Jistě se ptáte, jak to celé funguje a zřejmě se domníváte, že je to celé složité? Naopak, pro vás jakožto uživatele je to jednoduché a do technických podrobností se tu pouštět příliš nebudu. Prostě jen spustíte DLNA server a následně se k němu kupříkladu z mobilního telefonu pomocí WiFi připojíte. Poté již procházíte složky stejně jako počítači a můžete si přehrát videa nebo prohlédnout fotografie přímo ve svém telefonu.

Rozjíždíme DLNA server pod Windows, Mac OS a Linuxem

To je pěkné, ale kde takový DLNA server vezmu? Když pomineme fakt, že jej můžete provozovat například na síťovém úložišti, lze jej rozjet také na počítači. Aplikací pro vytvoření DLNA serveru, který vám umožní streamovat obsah do kompatibilních zařízení v síti, je pro každý operační systém dostatek, ale osobně vám doporučím PS3 Media Server. Jak název napovídá, původně byl primárně určen pro streamování obsahu do konzole PlayStation 3, ale jak jsme si již řekli, DLNA je standard, takže není problém přehrávat videa či fotky kupříkladu na XBOXu 360 nebo jiných zařízení. PS3 Media Server vynikají svým jednoduchým rozhraním, kdy jej stačí jen spustit a vybrat složku, kterou chcete sdílet. Pro pokročilé uživatele je tu také možnost nastavit kvalitu výstupu a další drobnosti a navíc je dostupný také pro Mac OS a Linux.

PS3 Media Server

Nyní již budete vědět, co tato čtyři písmena znamenají, když je zahlédnete ve specifikacích nebo na obalu zařízení a k čemu je dobré vybírat zařízení s touto certifikací. I když zařízení schopných přístupu k internetu, ale zároveň bez podpory DLNA mnoho nebude, jelikož dle posledních informací (červen 2011) je v alianci na 245 výrobců a jejich počet neustále narůstá.

Nepopírám, že má standard chyby a je dost možné, že narazíte na formáty nebo funkce, které nejsou podporovány, ale přitom byste je ocenili. Hold prosazování nových věcí je vždy běh na dlouhou trať, ale při pohledu do roadmapy DLNA standardu se máme na co těšit. Tak jako tak, může být rádi, že vůbec tato aliance vznikla a výrobci se rozhodli spolupracovat pro blaho nás uživatelů. Dnes se tak bez nějakých větších komplikací dorozumí většina zařízení od rozdílných výrobců, což dříve, kdy každý prosazoval své proprietární řešení, bylo nemyslitelné.

DLNA

DLNA mi nefunguje

Pokud jste si na počítači rozjeli vlastní DLNA server, ale s žádným zařízením se k němu nemůžete připojit, problém bude pravděpodobně následující. Buď jste nepovolili DLNA server ve vašem firewallu a nebo nemáte v routeru zapnut protokol UPnP.

Nebo máte jiný problém a nevíte, jak se připojit k DLNA serveru? To vám mohu dát jen obecnou radu, podívejte se do manuálu vaší spotřební elektroniky. V případě elektroniky od LG (televize, přehrávače atd.) najdete tuto možnost v menu pod položkou „Moje média“. U smartphonů Samsung s operačním systémem Bada se aplikace pro přístup k DLNA serveru jmenuje „Allshare“. V případě Windows Mobile toto zajišťuje aplikace „Connected Home“. Pro zařízení s Androidem a také iOS (iPhone, iPad) doporučuji stáhnout aplikaci „iMediaShare“.

Dále doporučuji článek na AVManii, DLNA pro začátečníky – jak doma sdílet videa, fotografie, hudbu

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!