Jak jsem poznal smartphone: díl první - nesnáze s microSIM kartou | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Jak jsem poznal smartphone: díl první – nesnáze s microSIM kartou

7 Lis 2012

Pohodlně se usaďte u vašeho notebooku, desktopu či jiného multimediálního zařízení, které používáte při čtení obohacujících informací z tohoto blogu, a nechte se unést na vlnách několikadílného vyprávění člověka, jenž dostal do ruky svůj první smartphone značky Nokia, konkrétně model Lumia 610.

Pokud sami chytrý telefon používáte, tak Vás vyprávění jistě pobaví. Naopak, jestliže nejste vlastníkem takového zařízení, věřte, že právě teď dostanete určitou sadu dovedností, které při nákupu telefonu velkou měrou oceníte.  Nyní se však pojďme podívat na první z množiny změn, jež Vás při výměně starého zařízení za nové čekají.

Miniaturizace nezná mezí, proto dejte pozor na SIM kartu

Samozřejmě všichni víme, že je dnes nastolen trend miniaturizace. Elektronické komponenty, chcete-li čipy, se více a více zmenšují, což výrobce elektronických zařízení přímo vybízí ke zmenšování své produkce. Vezměte si, že jednu stranu telefonu tvoří displej se sluchátkem a mikrofonem. Tyto technologie samozřejmě zasahují i do hloubky přístroje, kde se pak zbývající místo vyplní baterií a drobnou elektronikou.

Jelikož mají výrobci tendence své přístroje dál zmenšovat, tak sáhli i na kartu SIM, z níž vytvořili takzvanou MicroSIM (iPhone 5 osadíte dokonce jen NanoSIM), čímž může být chytrý telefon zase o něco kompaktnější. Pro uživatele však tato změna až zas tak radostná není, protože si musí při nákupu nového telefonu vyměnit i SIM. Tento problém se dá vyřešit dohromady dvojím způsobem.

  1. SIM vyměnit na pobočce vašeho operátora
  2. SIM vlastnoručně upravit v domácím prostředí

Osobně jsem vyzkoušel druhou variantu, proto pokračujte ve čtení.

Jak upravit stávající SIM kartu na microSIM

Standardní SIM nabývá rozměrů 15 x 25 mm, kdežto MicroSIM je přibližně o třetinu menší a zabírá plochu 12 x 15 mm. Zmenšit klasickou SIM je možné jen díky tomu, že nedošlo ke změně v konfiguraci elektrického kontaktu, který propojuje elektronický modul SIM s mobilním telefonem. Před úpravou karty jsem si na internetu samozřejmě prošel pár diskusí, čímž jsem došel k závěru, že jde o naprosto triviální záležitost, kterou musí zvládnout snad i cvičená opice.
Ovšem opak byl pravdou, nevedlo se mi vůbec tak, jak jsem si zprvu představoval. Celý můj postup spočíval v tom, že jsem SIM oříznul dle výše uvedených rozměrů tak, aby byl celý kontakt zachován, což by udělal asi každý elektronik. Nakonec jsem svou kartu opatřil klíčem (oříznutý roh) a vsadil ji do přístroje. Jaké bylo překvapení, když jsem zjistil, že přístroj vypisuje hlášku o nefunkční SIM.

Nebojte se řezat kontakty SIM karty

Dle rady získané na internetu jsem zjistil, že je nutné uříznout i kus kontaktu, což se mi do poslední chvíle velmi příčilo. Pro dosažení funkčnosti karty na novém přístroji jsem však na tuto radu přistoupil a část kontaktu jsem ořízl. Po tomto úkonu se však karta zmenšila natolik, že nešla zacvaknout do slotu v telefonu.

Pokusil jsem se tedy ze zbytku plastu zhotovit doplněk ke kartě a vložit jej vedle ní. To se povedlo a společně s kartou jsem celé seskupení elementů zasunul do slotu, kde konečně došlo k jejich zafixování. Po spuštění přístroje jsem byl vyzván k zadání kódu PIN, načež mi spadl kámen ze srdce.

Postupujte opatrně a dostaví se kýžený výsledek

Aby u Vás nedošlo ke stejné mýlce, řiďte se podle výše přiloženého obrázku, jenž dokumentuje správný postup. Abych nezapomněl, pro zkrácení tělesa karty Vám postačí pouze ostré nůžky a pilníček na zjemnění hran. Pokud si potřebujete naznačit místo řezu, tak vám vřele doporučuji černý fix tloušťky 0,6 mm (např. Fix Centropen 2616).

Tomáš Lelek | Kategorie: Mobil & tablet Windows Phone

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!