Jak aktualizovat Samsung, Nokia, HTC na Windows Phone 7.8 | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Jak aktualizovat Samsung, Nokia, HTC na Windows Phone 7.8

1 Úno 2013

Windows Phone logoJak jistě víte, již téměř rok jsem majitelem chytrého telefonu s operačním systémem Windows Phone. Překvapivě mě systém neomrzel a nemám chuť přejít. Zřejmě jsem již vyrostl z tzv. geekovského komplexu a skutečně nemám chuť trávit s konfigurací zařízení, které používám každý den, několik hodin. Navíc neustále řešit problémy s nekompatibilitou aplikací, samovybíjením zařízení a v rámci kondice zařízení neustále provádět hard reset není nic pro mě. Pojďme se podívat, jak získat aktualizaci na Windows Phone 7.8

Windows Phone je moderní systém, který vás neotravuje nesmysly a telefon s tímto systémem využíváte tak, jak potřebujete. Největší jeho devizou je rychlost, kdy v této oblasti jej málo které zařízení s jakýmkoli mobilním operačním systém překoná, Ne nadarmo pořádá Microsoft od letošního CESu akci „Sejmul mě Windows Phone“, která v těchto dnech probíhá po obchodních domech napříč celou Českou republikou. Svižnost je zajištěna díky uzavřenosti platformy podobně jako iOS, což s sebou sice nese momentálně několik omezení, ovšem ty drtivou uživatelů netrápí.

Nízká penetrace (2 % celého trhu chytrých telefonů dle nejnovějších dat Gartnera) je dle mého názoru způsobena negativní zkušeností s Windows Mobile stejně tak představou, že BSOD a restarty budou na denním pořádku stejně jako před 14 lety v případě Windows 98. Bohužel zařízení s WP ke svému běhu nepotřebují dvou, čtyř nebo osmi jádrové procesory, což může být pro někoho důvod jej nekoupit, jelikož přeci čím víc jader, tím víc výkonu. Jenže Windows Phone jsou rychlá na pouhém jedno jádru a v důsledku toho nabízí mnohem vyšší výdrž baterie (4 dny v případě Omnia 7). Do budoucna má platforma Windows Phone našlápnuto slibně, jen to chce uživatelům ukázat, že skutečně existuje systém, který je jednoduchý a je to ta pravá volba.

Mimochodem, reakce okolí (bez ohledu na platformu) při prvním kontaktu s Windows Phone je zhruba následující: „Wau, to je neuvěřitelně rychlý systém.“ Stejně tak se jim líbí unifikované Metro, živé dlaždice nebo jednotné ovládání všech aplikací. Záhadou mi zůstává, proč setrvávají u stávajícího přístroje, který jim nevyhovuje.

Jak získat aktualizaci Windows Phone 7.8

Jelikož se v mém okolí množí zařízení s Windows Phone a přibývá emailových dotazů ohledně aktualizací na Tango, rozhodl jsem se zveřejnit také na svém blogu návod, kterým lze smartphone aktualizovat dříve, než by to bylo dle nastavených vln možné. Nejedné se o žádné flashování ROMky ani instalaci CABů a nepřijdete o žádná data. Celý postup je korektní a probíhá přes Zune

Připojte telefon a zapněte Zune. Přejděte do Nastavení->Telefon a vyberte možnost Aktualizace. Pokud vám Zune zahlásí, že máte nejnovější aktualizaci, jsou dvě možnosti, buď ji skutečně máte, nebo na vás ještě nedošla řada. Nyní přichází na řadu malý trik, na který je nutný postřeh (patrně těžko realizovatelné po návratu z oblíbené hospody).

  1. V Zune se přepněte na jinou položku než Aktualizace
  2. Připravte si způsob, jakým vypnete internet (vytažení síťového kabelu, HW tlačítko, softwarově skrz Ovládací panely->Centrum sítí->Síťové adaptéry)
  3. Přejděte zpět na položku Aktualizace
  4. Vypněte internet
  5. Vyčkejte než Zune provedete kontrolu
  6. Při úspěšném pokusu zapněte internet
  7. Aktualizujte zařízení

Obdržíte-li hlášku, že „Aktualizace nelze momentálně zkontrolovat“, byli jste příliš rychlí. V tom případě vraťte na bod 1 a před vypnutím internetu vyčkejte trochu déle. Naopak pokud získáte hlášku, že je telefon aktualizovaný, byli jste pomalí. Při správném načasování dostanete klasické oznámení o dostupnosti nové aktualizace.

 

Nejnovější aktualizace pro Windows Phone 7.8 přístroje:  7.10.8862.144

Potřebujete poradit s aktualizací smarpthonu? Kontaktujte servis PC.

Windows Phone 8

Současná zařízení aktualizaci na Windows Phone 8 dostanou, jen Microsoft s partnery zvolil špatnou marketingovou strategii. WP8 pro zařízení první (Samsung Omnia 7 a druhé generace (HTC Titan, Nokia Lumia, Samsung Omnia W) se budou jmenovat Windows Phone 7.8. Automaticky to tak působí, že získají něco míň, protože jednoduchou matematikou dojde každý k závěru, že 7.8<8. Samozřejmě, že softwarovou aktualizací nezískají podporu NFC ani možnost rozšíření paměti o SD karty, jelikož to je závislé na hardwaru. Co se týče vzhledu a dalších nových funkcí, o ně nebudou ochuzeny. Rozdíly oproti Samsung Omnia 7, resp. Nokia Lumia 800 vs. HTC 8X nebo Nokia Lumia 920 si porovnejte sami.

Aktualizováno 1. 2. 2013

Microsoft ve spolupráci s výrobci telefonů začal distribuovat aktualizaci Windows Phone 7.8 pro první a druhou generaci zařízení. Opět je možné použít fígl uvedený výše a získat aktualizaci dříve, než by se na Váš telefon měla skutečně dostat. Osobně již mám aktualizovaný Samsung Omnia 7.

Aktualizováno 16. 3. 2013

Vývoj Windows Phone 7.8 neskončil. Nejnovější aktualizace s označením 7.10.8860.144, přináší vylepšení týkající se především nové pvodní obrazovky (live tiles) a zrychlení spouštění aplikací.

Martin Buchta | Kategorie: Mobil & tablet Windows Phone

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!