Hamachi aneb jak na MP bez veřejné IP | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Hamachi aneb jak na MP bez veřejné IP

11 Pro 2005

Nástroj pro vytvoření vituální privátní sítě (VPN), která ulehčuje komunikaci a přenos dat mezi počítači. Potom můžete využívat stejné služby, jako kdyby byly počítače zapojené v klasické síti LAN. Program hlavně ocení uživatelé s neveřejnou IP adresou, kteří například nemohou sdílet data, ovládat PC přes internet nebo pařit s kámoši mp hry.

Při instalaci programu se zároveň nainstaluje ovladač (něco jako virtuální mechanika), který vytvoří další připojení, které je možné zaheslovat. Na tuto síť je možné napojit maximálně 16 spojení (16 uživatelů).
Po spuštění programu Vytvořte novou síť (2 ikonka zprava). Zadejte název sítě a heslo. Nyní jen tyto údaje pošle kámošům, kteří se k vaší síti připojí. A teď už vám nic nebrání v tom, abyste je rozdrtil v nějakém mp. V nastavení si nezapomeňte změnit přezdívku
(1 ikonka zprava->Vlastnosti->Stav->Změnit přezdívku).

Využití jako FTP serveru:

Jak už bylo řečeno na začátku, tak tuto virtuální síť lze použít i na sdílení souborů. K tomuto účelů používám program Cerberus FTP Server, který je pro osobní použití zdarma, čeština zde.
Po instalaci programu musíte nadefinovat uživatele, kterým povolíte přístup, Nastavení->Správa uživatelů. Vytvoříme nového uživatele a nasdílíme disky. Kámošovi pošlete jméno, pod kterým ho máte zaevidovaného a heslo, které jste si nastavili při vytváření účtu po spuštění programu.
Nyní Spusťe server (Soubor->Spustit server) a ostatní se k vám mohou připojit, např. přes Total Commandera:

  • CTRL+F (Připojení k FTP serveru)->Nové připojení
  • Relace – jak se vám to bude zobrazovat v seznamu FTP připojení
  • Hostitel – hostitelská IP adresa hamachi (kámoše ke kterému se připojujete)
  • Jméno a heslo – to co vám kámoš napsal
  • zaškrtněte Použít pasivní režim přenosu

Nyní se můžete připojit a vesele sosat data.
Program je ke stažení i v češtině a poslední verze 0.9.9.9. je i ve verzi pro linux. Pro informace, které a jak hry pařit přes Hamachi, navštivte hamachi-games.sk.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!