FIFA 11 – konečně věrohodný fotbal nejen na konzolích, ale také PC | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

FIFA 11Ačkoli nejsem vášnivým fanouškem fotbalu a výkonu české reprezentace jsou k smíchu (nebo snad pláči?), měl jsem možnost si zahrát letošní ročník fotbalu od Electronic Arts. S fotbalem od EA jsem se vždy příležitosti střetával u kamarádů a pokaždé mi na něm vadil obrovský rozdíl oproti realitě, kdy góly padaly jeden za druhým, a když bych to zjednodušil, tak v posledních letech rozdíly mezi jednotlivými ročníky byly jen v grafice a fotbalovém manažeru. Proto jsem byl zvědav na letošní ročník, který sliboval hodně změn. Jaké jsou mé dojmy a vyplatí se investice?

Dojmy z hraní

První co mě ohromilo, bylo grafické zpracování na vysoké úrovni. Na pohled druhý to byly reálné pohyby hráčů hráčů, na které stejně jako na míč, působí fyzikální zákony (dříve nevídaná to věc) a prostě se již neotočíte „na pětníku“. S tím má souvislost i fakt, že míč na kopačkách již nedrží jako dříve, ale lze jej snadno ztratit ať už vlastní vinou nebo soupeřovou šikovností.

To samé platí o přihrávkách. Pokud neodhadnete intenzitu, snadno přestřelíte a míče se chopí soupeř nebo poletí mimo hřiště. Vhodnou pomůckou u vysokých míčů je křížek na trávníku, který označuje místo dopadu. Při hraní máte opravdu, že pocit reality, protože přihrávky a akce prostě působí věrohodně. Například při sprintu si hráči hodně předkopávají míč, a pokud včas nepřestanete sprintovat, může se stát, že místo střely na bránu míč zakopnete. Brankáři již nejsou pouhou ozdobou a překážkou v brance, ale skutečně zasahují a vypadá to věrohodně.

Dobře zpracované jsou také fauly a jejich posuzování. Ze začátku je rozhodčí spíše přehlíží, ale pokud hrajete opravu tvrdě, tak se vám může stejně jako mě stát, že budete zápas dohrávat pouze s devíti hráči.

Co bych určitě vytknul, jsou penalty, jejichž ovládání jsem opravdu nepochopil. Po barevném progress baru běhá šipka a stisknutím patřičné klávesy ji zastavíte. Ovšem hráč pravidelně odkopl míč mimo, a jen úplnou náhodou se mi jednou podařilo skórovat, čímž jsem zápas vyhrál.

Také vás štvou otravné dialogy s informací, že se hra nahrává? Tomu je konec a rovnou jste umístěni na trávník a můžete si cvičně kopat na bránu. Po načtení se zobrazí hláška, že pro zahájení zápasu stiskněte klávesu.

Resumé

FIFA 11 přináší opravdovou zábavu a reálný fotbal s více jak 30 oficiálně licencovanými ligami, 500 licencovanými týmy a přes 15 000 hráči na 62 reálných stadionech. PCčkáře jistě potěší skutečnost, že next-gen verze z konzolí se konečně dostává také na PC, takže již žádná oškubaná verze jako dříve. Tak a nyní by mohli ještě reinkarnovat NHL 🙂

Není nad to se v opakovaném záběru podívat na úžasnou trefu nebo naopak zabědovat nad tím, jak míč prosvištěl kolem brankové konstrukce. FIFA 11 vychází 29. září, a pokud si ji předobjednáte ještě dnes, získáte ji na PC jen za 899 Kč, Playstation 3, XBOX 360WII verzi jen 1199 Kč. Jako bonus získáte měsíčním přístup do Creation Centre, kde si můžete sestavit vlastní fotbalový tým snů a dokonce domácí stadion (pouze pro XBOX a PS3).

Zítra, tj. 15.9.2010 bude dostupné demo na PC, PS 3 a XBOX 360. Stahujte na zingu.

FIFA 11: 8 z 10

Martin Buchta | Kategorie: Počítačové hry
Tagy: , , , ,

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!