Domácí gigabitová Wi-Fi síť se stává skutečností | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Domácí gigabitová Wi-Fi síť se stává skutečností

27 Úno 2015

S rostoucím počtem chytrých zařízeních v domácnostech rostou také nároky na bezdrátovou síť. Najednou potřebujete pokrytí v místech, kde jste jej před lety při nákupu prvního routeru nepotřenovali a především vyžadujete rychlost nejen pro stremování HD videa, které je možné dnes spouštět i na telefonech či tabletech.

Běžné Wi-Fi sítě standardu 802.11n pracující v pásmu 2,4 GHz dnes stále častěji naráží na své limity z hlediska propustnosti a dosahu. Jejich teoretická maximální rychlost je obvykle 150 – 450 Mbit/s, v praxi však bývá spíše třetinová nebo i nižší, a to kvůli značné vytíženosti pásma a souvisejícímu rušení.

802.11ac se hlásí o slovo

Na scénu proto přichází nový standard 802.11ac, který pracuje v pásmu 5 GHz a aktuálně dosahuje maximální rychlosti 300 Mbit/s (v budoucnu se můžete těšit až na 7 Gbit/s), tedy více než třikrát vyšší než u standardu 802.11n. V praxi na obalech i v technických specifikacích routerů naleznete výrazně vyšší hodnoty. Výrobci síťových zařízení zpravidla uvádí celkovou propustnost na bezdrátové síti, která aktuálně dosahuje až 1,9 Gbit/s (již avizovaných 1 300 Mbit/s v pásmu 5 GHz + 600 Mbit/s v pásmu 2,4 GHz).

Vzhledem k tomu, že v 5GHz pásmu je provozováno podstatně méně zařízení a zároveň nabízí mnohem více kanálů, není přenos dat rušen tolik, jako v pásmu 2,4 GHz a spojení je díky tomu stabilnější.

Hlavní přednosti jsou tedy jasné: rychlost a stabilita. Protože v pásmu 5 GHz je dosah signálu s ohledem na fyzikální zákony o něco kratší než v pásmu 2,4 GHz, přichází standard 802.11ac s technologií nazvanou beamforming. Dříve totiž bezdrátová zařízení vysílala signál do všech směrů se stejnou intenzitou. Díky beamformingu lze signál „namířit“ a zesílit konkrétně tím směrem, kde se nachází komunikující zařízení. Princip je to vážně jednoduchý a na kvalitě signálu se projevuje velmi pozitivně.

Jak vybrat to správné zařízení?

Na trhu je pro použití v domácnostech a malých kancelářích k dispozici řada routerů různých kategorií a cenových relací, které standard 802.11ac podporují. Jako příklad lze uvést designově povedené routery TP-LINK řady Archer, jejichž rozpětí sahá od základních high-endových modelů, jako je TP-LINK Archer C2 s celkovou propustností na bezdrátové síti až 733 Mbit/s (300 Mbit/s v pásmu 2,4 GHz + 433 Mbit/s v pásmu 5 GHz) a vynikajícím poměrem cena/výkon, přes model C5 s celkovou propustností až 1 200 Mbit/s (300 Mbit/s 2,4 GHz + 867 Mbit/s 5 GHz), až po samý vrchol high-endových routerů TP-LINK, na kterém naleznete Archer C9. Ten zprostředkuje přenos dat s maximální možnou rychlostí až 1,9 Gbit/s (600 Mbit/s v pásmu 2,4 GHz + 1300 Mbit/s v pásmu 5 GHz).

TP-Link Archer C9

Nový standard již dnes podporují poslední modely přenosných počítačů a chytrých telefonů od různých výrobců. U starších zařízení je zajištěna kompatibilita podporou dnešních standardů v pásmu 2,4 GHz, avšak v takovém případě je rychlost omezena daným typem spojení. Řešení existuje v podobě externích Wi-Fi modulů připojovaných přes USB. Například TP-LINK Archer T4U AC1200 podporuje rychlost až 1200 Mbit/s (867 Mbit/s v pásmu 5 GHz a 300 Mbit/s v pásmu 2,4 GHz) a není přitom o mnoho větší než běžná paměťová USB klíčenka.

A na co se můžeme těšit do budoucna? Podle TP-Linku teoreticky dosažitelná maximální rychlost standardu 802.11ac činí neuvěřitelných 6,9 Gbit/s. Nicméně maximem u komerčně dostupných zařízení by mělo být 3,5 Gbit/s a typická rychlost běžných produktů dosáhne 1,7 Gbit/s. To je přesto zhruba desetinásobek dnešních typických Wi-Fi sítí.

Martin Buchta | Kategorie: Internet, IT

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!