Meebo skončilo, jakou onlinou službou jej nahradit? | Buchtič blog o IT a PC Buchtič blog

... je jedním z nejnavštěvovanějších tuzemských blogů zabývajících se IT a češtinami do programů a her. Pokud máte problém nejen
s počítačem pravděpodobně u mě naleznete řešení, případně si o něj napište. Zajímám se rovněž o herní průmysl a internet věcí - každý produkt pořádně prověřím. Přiblížíme si tvorbu webových prezentací a budeme cestovat po světě skrz Google Earth. »

 

Meebo skončilo, jakou onlinou službou jej nahradit?

18 Čvc 2012

Jak jistě víte, Google nedávno odkoupil populární službu využívanou hlavně pro online komunikaci přes různé IM sítě – Meebo. I přesto, že Meebo se poslední dobou orientovalo obdobným směrem jako Facebook a Twitter, nejvíce z nás využívá původní Meebo Messenger, i když ho poslední dobou vytlačoval zejména Facebook se svým chatem.

Bohužel pro uživatele Meebo Messengeru Google hned po koupi Meeba oznámil, že ho nebude dále provozovat (až na Meebo Bar, o kterém jsem osobně do té doby nevěděl a s messengerem nesouvisí). Vzhledem k tomu, že jsem se Meebu věnovali na tomto blogu již v m není na škodu porozhlédnout se po náhradě za Meebo. Nejen v mém okolí jej využívala celá řada lidí, kteří často ani účet na Facebooku nemají a nepovažují jej nutnost.

Trillian im

Trillian logoNa webu jsem narazil na následující dvě náhrady, které snad uspokojí současné uživatele Meeba. První z nich je webová verze známého IM klienta Trillian, která dostupná na webové adrese trillian.im. Tato služba se bude zamlouvat zejména stávajícím uživatelům desktopové či mobilní verze Trillianu, protože svým prostředím známou aplikaci připomíná a obdobně se i ovládá.

Rozhraní Trillian im

Trillian.im je vytvořen ve flashi, díky čemuž je sice zajištěná jeho funkčnost ve všech prohlížečích s podporou technologie Adobe Flash, ale naopak nefunguje v prohlížečích bez nainstalovaného Flash pluginu. Funkcionalita aplikace je poměrně omezená – po přihlášení se aplikace připojí k účtům spojeným s Vašim Trillian účtem (bez založení účtu aplikaci nelze využívat) a ukáže se seznam kontaktů ve vzhledu podobném desktopové verzi. Poklepáním můžete otvírat jednotlivá okna konverzace. Ty Vám bohužel krom samotné textové komunikace nic navíc neumožní. I nastavení aplikace není bohaté – omezuje se v podstatě na výběr z několika barevných schémat, nastavení účtů a zapnutí/vypnutí zvuků. Historie se u bezplatné verze nikam neukládá, k jejímu ukládání je třeba mít zakoupenu desktopovou verzi Trillian Pro (12USD / rok).

Shrnutí

Adresa: trillian.im

+ přívětivé rozhraní, zejména pro stávající uživatele Trillianu
+ zaručená funkčnost v prohlížečích s podporou Adobe Flash
+ moderní vzhled
–  potřeba Flashe pro běh
– omezená funkcionalita – v podstatě jen základní textová komunikace
– nutnost mít založený Trillian účet
– absence české lokalizace

imo.im

Imo im logoDruhou náhradou za Meebo je služba imo.im, kterou naleznete na stejné webové adrese. Oproti webové verzi Trillianu se jedná o mnohem mocnější nástroj. Kromě základní textové komunikace podporuje i audio a videohovory nezávisle na síti, přes kterou komunikujete, protože vše zajišťuje imo.im. Další užitečnou funkcí je podpora odesílání souborů až do velikosti 100MB – soubor se nahraje na web služby imo.im a následně je protistraně zaslán odkaz ke stažení. Dokonce lze využít služeb několika jednoduchých webových aplikací, zejména her, takže si můžete zahrát např. dámu či psát návrhy na tabuli.

imo im panely

Na imo.im se není třeba registrovat – stačí se přihlásit na jakoukoli podporovanou komunikační síť (a že jich podporuje dost). Dokonce si můžete zapnout ukládání historie. Po přihlášení na více sítí lze tyto sítě libovolně propojit do skupin (lze vytvořit i víc skupin) a poté se stačí přihlásit na jakoukoli síť ze skupiny a automaticky se přihlásíte i na všechny ostatní sítě ze skupiny. Samozřejmě si lze i vytvořit imo.im účet, ten zpřístupňuje jen další sociální funkce portálu imo.im a z hlediska messengeru urychlí pouze přihlašování a odstraní pobídku k registraci.

Nastavení aplikace imo.im je také bohatší. Kromě již zmíněného nastavení ukládání historie (samozřejmě šifrovaně) a propojování účtů do skupin aplikace obsahuje zejména dva odlišné způsoby zobrazení – v oknech (jako Trillian a Meebo) a v panelech (jak je zvykem u desktopových a mobilních klientů). Dále lze nastavit zobrazování ikon kontaktů, importovat a exportovat historii chatu, zapnout zvuky a smajlíky. Slabší stránkou imo.im je jednodušší nepříliš líbivý design a méně přehledný seznam kontaktů.

imo im okna

Aplikace samotná využívá moderní webové technologie a nepotřebuje žádný plugin jako konkurenční Trillian až  na výjimku v podobě audio a videohovorů, které vyžadují v současnosti podporu Flashe, i když je možné, že v budoucnu bude využit standard WebRTC. Uživatelé zařízení se systémem Android také ocení klienta imo.im pro tento systém. Historie a nastavení účtů se ukládá a synchronizuje mezi webovou a mobilní verzí, aniž by bylo cokoliv třeba platit.

Shrnutí

Adresa: imo.im

+ funguje bez nutnosti podpory Flashe
+ nevyžaduje registraci
+ bez registrace uchovává historii, spojuje účty do skupin (vše na vyžádání)
+ kvalitní mobilní aplikace (možná nejlepší ICQ klient na Android)
+ posílání souborů (upload na imo.im server)
+ podpora audio a videohovorů, bez závislosti na síti, protistraně stačí webový prohlížeč s podporou Flashe
+ několik webových aplikací, zejména her, pro ukrácení času
+ široká podpora IM účtů a sociálních sítí  (Facebook, Steam, MySpace, Jabber, Skype …)

– bez registrace vybízí k registraci (ale ne moc agresivně)
– slabší design
– momentálně nedokonalá lokalizace (přeloženo 53% textů, ty základní jsou přeloženy)

Ondřej Bílek | Kategorie: Internet, IT Tipy

← Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli!